DUŠEN PAK CHOI S SEZAMOVO POLIVKO

Omaka:
50 g sezamovih semen
ščepec sladkorja
1 strok česna
3 žličke sojine omake
sezamovo ali oljčno olje
oljčno olje
1 cm ingverjeve korenine
ščepec mletega čilija
1 strok česna
4 manjše glavice pak choia

Za omako v suhi ponvi pražimo sezamovo seme tako dolgo, da zadiši in rahlo spremeni barvo. Seme poka, zato moramo med praženjem mešati. Skupaj s sladkorjem, česnom in sojino omako sezam zdrobimo v sekljalniku ali možnarju v kašo. Dodamo toliko sezamovega ali oljčnega olja, da nastane omaka. Ingverjevo korenino olupimo in naribamo. Česen olupimo in sesekljamo. V voku segrejemo olje, dodamo nariban ingver in sesekljan česen. Glavice pak choia prerežemo čez pol in dušimo nekaj minut. Preložimo na krožnike in prelijemo z omako. Poleg postrežemo krompir.

Čas priprave: 20 minut
Količina: za 4 osebe

________________________________________________________________________________________________________________

PAK CHOI S PIŠČANCEM

1 oranžna ali rdeča paprika
1 korenje
malo čilija v prahu
sok ½ limone
3 stroki česna
1 šopek peteršilja ali še bolje koriandra
2 cm korenine ingverja
2 žlici oljčnega olja
1 piščančja prsa
2 glavici pak choia
2 žlički sojine omake
450 g rezancev ali drugih najljubših začimb

Ingver olupimo in narežemo na tanke lističe. Stebelni del pak choia narežemo na ozke pramene in shranimo posebej. Zeleni del lista narežemo na širše pramene. Papriko očistimo in narežemo na pramene. Korenje narežemo na rezance. Rezance oziroma testenine skuhamo. Arašide skupaj s čilijem, česnom, peteršiljem, ingverjem in pol žličke soli v možnarju ali sekljalniku zmeljemo v pasto. V voku ali ponvi segrejemo olje in pasto pražimo eno minuto. Dodamo na pramene narezanega piščanca in pražimo toliko, da zakrkne. Pečemo še naprej tako dolgo, da se pričnejo konice rjavo barvati. Dodamo narezane stebelne dele pak choia, narezano papriko in na rezance narezano korenje. Dodamo sojino omako ter limonin sok in med mešanjem pražimo 4 minute. Dodamo rezance in med mešanjem pražimo še dve do tri minute. Dodamo narezane zelene dele listov pak choia, pustimo, da uvene, in dodamo še preostali peteršilj. Postrežemo in uživamo. Če namesto vilic primemo za paličice, bo doživetje še bolj pravo.

Čas priprave: 30 minut
Količina: za 4 osebe