Podzemno kolerabo lahko pripravimo na mnoge načine. Najpogostejše je uporabljena v raznih enolončnicah, kjer je kot vir ogljikovih hidratov idealna za zimsko prehrano, saj zagotovi potrebno energijo za mrzle dni. Poleg tega pomaga pri čiščenju dihalnih poti, kar je v obdobjih prehladov še kako dobrodošlo.

Tudi danes bomo s podzemno kolerabo pripravili okusno juho, ki je kot nalašč za decembrski čas, ko pojemo veliko težke in težko prebavljive hrane.

Potrebujemo:

  • 1 podzemno kolerabo, olupljeno, narezano na koščke
  • 1 nasekljano čebulo
  • Korenje in zeleno, fino narezana
  • Strok česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • Timijan
  • 1,25 l zelenjavne jušne osnove
  • 150 ml sladke smetane
  • sol in poper

Pečico segrejte na 200°C ter v njo postavite pekač z na koščke narezano, prelito z oljčnim oljem in dobro začinjeno podzemno kolerabo. Kolerabo pecite 25-30 min, dokler ne pozlati in se omehča.
Medtem v ponvi zmehčajte še vse ostale sestavine. Vse sestavine nato s ponve preložimo v lonec, jim dodamo še omehčane koščke podzemne kolerabe ter vse zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Vse skupaj nato prekuhavamo v vreli vodi 25-30 minut. Ker želimo gladko kremno juho, vzamemo palični mešalnik in celotno vsebino juhe dobro zmeljemo, dokler ni juha povsem gladka. Vlijemo še sladko smetano in dobro premešamo.

 

VAŠA DECEMBRSKA JUHA JE PRIPRAVLJENA