Morda se kombinacija jabolk in mesa zdi nenavadna, pa ni.

Dušena jabolka so dobro znana priloga perutnini ali kakšni pečenki, sploh v času martinovega. Čeprav so sladka (sploh po kuhanju), to sladkobo razbije ravno kombinacija kisa in gorčice skupaj s čebulo ter nekaj mladih špinačnih listov. V času, ko debela jabolka počasi že silijo z dreves, je torej spodnja jed kot nalašč za gurmansko razvajanje brbončic.

Za eno osebo potrebujete…

Sestavine:

  • 1 srednje veliko jabolko*
  • pol večje bele čebule, narezane na tanke rezine
  • nekaj svežih žajblovih listov (oz. 1 jušna žlica nasekljanega svežega žajblja)
  • 125 g piščančjih prsi, narezanih na debelejše trakove
  • pest, grobo narezane špinače (cca. 25 g)
  • 75 ml jabolčnega kisa
  • 1 jušno žlico gorčice
  • 10 ml vode
  • sol in poper
  • kokosovo olje za peko

* odlična izbira je ekološko jabolko vrste Gala, ki jih najdete na naši kmetiji

Postopek:

Pečico segrejte na 185 stopinj Celzija.

V manjši ponvi na kokosovem olju na srednji temperaturi nežno podušite rezine čebule, le toliko, da posteklenijo. Nato dodajte krhlje jabolka ter nasekljan žajbelj ter med mešanjem pražite še kakšne 2 – 3 minute – toliko, da se jabolko malce omehča, a še vedno ostane čvrsto.

Vse skupaj preložite na krožnik, v ponev dodajte še nekaj maščobe ter iz obeh strani na hitro popražite meso, ki ste ga prej dobro solili in poprali. Dve minuti na obeh na vsaki strani bo dovolj. Nato v ponev vrnite čebulo, jabolka in žajbelj, premešajte in še kakšno minutko popražite.

Medtem v kozarčku z metlico dobro zmešajte kis z gorčico in vodo. Če je kis močan, ga lahko dodate malce manj in v skladu s tem povišate količino vode. Če je tvoja ponev velika, naredite več mešanice – da jo bo dovolj, da prekrije sestavine in med peko ne povre. V ponev dodajte večino grobo nasekljane špinače ter vse skupaj zalijte s pripravljeno mešanico. Kuhajte nekaj minut, nato pa ponev prestavite v pečico ter vse skupaj pecite še približno 20 – 25 minut, oziroma, dokler niso sestavine primerno kuhane. Pazite da omaka ne povre (kar se lahko zgodi, če uporabite večjo ponev).

Jed okrasite z malce sveže špinače, soli in poprajte pa po okusu. Sestavine servirajte skupaj z gorčično omako.

 

Recept smo pripravili v sodelovanju s Katjo s portala www.cookeatandsmile.com.