Narava se je dokončno prebudila in spet ponudila vrsto sladkih plodov, s katerimi se bomo v prihodnjih mesecih z veseljem posladkali. Med njih sodijo tudi sočne češnje z Goriških Brd, ki jih najdete v naši trgovini. Tokrat jih je naša Katja uporabila v mamljivih brezglutenskih skutnih cmokih – zdrava alternativa za običajne krompirjeve cmoke. Njami… Uživajte!

Sestavine:

Cmoki…

  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • 25 g ksilitola
  • 40 g mandljeve moke
  • 50 g kokosove moke
  • 10 g indijskega trpotca

Nadev…

  • pest češenj
  • žlica sladkorja

Zabela…

  • žlica masla
  • mleti mandlji
  • cimet
  • žlička kokosovega sladkorja

 

Postopek:

V skledi zmešaš mandljevo in kokosovo moko ter luščine indijskega trpotca. Z ročnim električnim mešalnikom stepeš skuto z jajcem in sladkorjem ter dodaš suhim sestavinam. Dobro premešaš in pustiš približno 15 minut, da se sestavine povežejo med seboj.

Medtem časom razkoščičiš češnje ter jih posladkaš. Zavreš velik lonec vode in dodaš ščepec soli. Od zmesi odvzameš delček testa, ga med rokami malce stisneš, ter sploščiš. Na sredino naložiš nekaj koščkov češnje ter jih s preostalim testom zapreš in oblikuješ kroglico. Ko so kroglice pripravljene, jih lahko z vlažnimi rokami še lepo pogladiš in če je kje vidna kakšna razpoka, zakrpaš.

Cmoke kuhaš v vreli vodi dokler ne priplavajo na površje (cca dobrih 5 minut).

Za zabelo na maslu nežno popražiš mandlje, ki si jih prej zmiksal/a v multipraktiku. Dodaš cimet in poljubno količino sladkorja.

Kuhane cmoke s vzameš iz vode (po potrebi odcediš) ter previdno povaljaš v sladki zabeli.