To zimo izkoristite buče in jih večkrat uvrstite na svoj jedilnik. So namreč zdrave, z njimi pa se da pripraviti raznolike in okusne priloge ter tudi samostojne jedi.

Danes bomo z vami delili odličen brezglutenski recept, ki bo še posebej navdušil vse ljubitelje njokov: bučni njoki. Priprava je hitra in enostavna, jed pa je okusna kot samostojna jed ali kot zdrav prigrizek.


Sestavine:

  • 350 g buče maslenke
  • 2 JŽ avokadovega (ali oljčnega) olja
  • 20 g kokosove moke
  • 1 čž nasekljanega žajblja
  • 1 čž suhega imijana
  • majhen ščepec cimeta
  • sol


Postopek:

Bučo nareži na kocke, nato jo naoljeno v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinj peci, dokler se ne zmehča in rahlo obarva. Rahlo ohladi, pretresi v globji krožnik in odstrani morebitne počrnele dele. Nato jo z vilico pretlači v pire.

Ohlajenemu pireju primešaj dve žlici olja, moko in začimbe ter dobro premešaj.

Med dlanmi oblikuj majhne svaljke ovalne oblike v velikosti njokov. Položi jih na pekač, obložen s svežim peki papirjem ter pokapljaj z nekaj olja.

Peci približno 20 – 25 minut, vmes pa njoke obrni.

Postrežeš lahko tople ali ohlajene, skupaj s svojo najljubšo pomako. Ohlajene brez problema hraniš v hladilniku in jih naslednji dan uporabiš kot prilogo, na primer pečenemu piščancu v omaki. Če ti do mesa ni, pa jih preprosto prelij z vročo paradižnikovo ali smetanovo omako.

Pa dober tek!