To zimo izkoristite buče in jih večkrat uvrstite na svoj jedilnik. So namreč zdrave, z njimi pa se da pripraviti raznolike in okusne priloge ter tudi samostojne jedi.
Danes bomo z vami delili odličen brezglutenski recept, ki bo še posebej navdušil vse ljubitelje njokov: bučni njoki. Priprava je hitra in enostavna, jed pa je okusna kot samostojna jed ali kot zdrav prigrizek.
Sestavine:
- 350 g buče maslenke
- 2 JŽ avokadovega (ali oljčnega) olja
- 20 g kokosove moke
- 1 čž nasekljanega žajblja
- 1 čž suhega imijana
- majhen ščepec cimeta
- sol
Postopek:
Bučo nareži na kocke, nato jo naoljeno v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinj peci, dokler se ne zmehča in rahlo obarva. Rahlo ohladi, pretresi v globji krožnik in odstrani morebitne počrnele dele. Nato jo z vilico pretlači v pire.
Ohlajenemu pireju primešaj dve žlici olja, moko in začimbe ter dobro premešaj.
Med dlanmi oblikuj majhne svaljke ovalne oblike v velikosti njokov. Položi jih na pekač, obložen s svežim peki papirjem ter pokapljaj z nekaj olja.
Peci približno 20 – 25 minut, vmes pa njoke obrni.
Postrežeš lahko tople ali ohlajene, skupaj s svojo najljubšo pomako. Ohlajene brez problema hraniš v hladilniku in jih naslednji dan uporabiš kot prilogo, na primer pečenemu piščancu v omaki. Če ti do mesa ni, pa jih preprosto prelij z vročo paradižnikovo ali smetanovo omako.
Pa dober tek!